Αλαλούμ με τον ΦΠΑ σε ροφήματα, καφέδες

0

Ενα αλαλούμ προκάλεσε η τροπολογία που προβλέπει τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα τρόφιμα και την εστίαση, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 20 Μαΐου, έξι ημέρες δηλαδή πριν από τις ευρωεκλογές.

Το πρόβλημα εντοπίζεται σε μια σειρά αγαθών τα οποία επιστρέφουν στο μειωμένο ΦΠΑ 13% ως πρώτη ύλη, αλλά στην εστίαση επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24% ως ροφήματα. Συγκεκριμένα το κακάο και τα αφεψήματα όπως το χαμομήλι, το φασκόμηλο, το τσάι του βουνού, η λουίζα ενώ μετακομίζουν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση παραμένουν στο 24% ως ροφήματα. Δηλαδή το κακάο που θα αγοράζει ο καταναλωτής από το ράφι του σουπερμάρκετ θα το πληρώνει με ΦΠΑ 13%, ενώ αν θα το απολαύσει σαν ρόφημα σε μια καφετέρια θα το πληρώσει με ΦΠΑ 24%.

Το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνει τώρα και αφού έχει καταθέσει τη σχετική τροπολογία στη Βουλή ότι ενώ όλα τα αφεψήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως φαγώσιμα άρα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13%, στην εστίαση θα υπάγονται στον κανονικό  ΦΠΑ 24% ως ροφήματα. Για να διορθώσει το αλαλούμ αυτό, αναμένεται σήμερα να καταθέσει στη Βουλή νομοτεχνική βελτίωση η οποία θα προβλέπει ότι τα συγκεκριμένα είδη θα πωλούνται με συντελεστή ΦΠΑ 13% και στην εστίαση, ενώ ανοιχτό παραμένει ακόμα το θέμα του ΦΠΑ στον καφέ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου της επιστροφής του καφέ από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% τόσο ως πρώτη ύλη όσο και στην εστίαση. Οι απώλειες εσόδων από τη μείωση του ΦΠΑ στα τυποποιημένα τρόφιμα, την εστίαση και την ηλεκτρική ενέργεια εκτιμάται για φέτος σε 441 εκατ. ευρώ ενώ σε ετήσια βάση υπολογίζεται σε 667 εκατ. ευρώ.

-Γιατί αντιδρούν οι επαγγελματίες του κλάδου εστίασης;

-Ποια τρόφιμα μετατάσσονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ;

-Πότε αναμένεται στη Βουλή η κατάθεση της νομοτεχνικής βελτίωσης;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here