Αυξήθηκαν οι παραβάσεις για υπέρβαση ορίων στα φυτοφάρμακα

0

Αύξηση των προϊόντων που έφεραν υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια (MRLs) καταγράφηκε το 2019, κατά τη διάρκεια των ελέγχων που έγιναν στους νομούς Αργολίδας και Κορινθίας. Τέτοιες περιπτώσεις βρέθηκαν τόσο σε σημεία διακίνησης στην Αργολίδα όσο και σε προϊόντα προέλευσης Αργολίδας, που διακινήθηκαν σε λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ σε άλλες περιοχές της χώρας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρει στην «ΥΧ» η Μαρία Μαραθιανού από την τοπική ΔΑΟΚ: «Μας έστειλαν αργολικά μανταρίνια από την Κοζάνη και ρόδια από την Φθιώτιδα και την Αρκαδία με υπολείμματα πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Επίσης αρκετές ήταν οι περιπτώσεις που είχαμε μη εγκεκριμένες ουσίες για την καλλιέργεια». Συνοπτικά, την περσινή χρονιά η ΔΑΟΚ Αργολίδας, ακολουθώντας το πρόγραμμα ελέγχων του ΥΠΑΑΤ, πήρε και εξέτασε 76 δείγματα (40 δείγματα λαχανικών, 29 δείγματα φρούτων και 7 δείγματα ελαιολάδου και βρώσιμων ελιών).
«Από το σύνολο των δειγμάτων που αναλύθηκαν, το 49% βρέθηκε χωρίς καθόλου υπολείμματα φυτοφαρμάκων και η συχνότητα εμφάνισης πολλαπλών υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων, δηλαδή υπολείμματα περισσότερα της μίας δραστικής ουσίας, ήταν στο 27%», αναφέρεται από τη ΔΑΟΚ Αργολίδας.
Κορινθία
Αύξηση στα προϊόντα που έφεραν υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων καταγράφηκε και στην Κορινθία, όπως μας ενημέρωσε ο Γιάννης Καλατζής, από το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, σημειώνοντας ωστόσο πως «η αύξηση που παρουσιάστηκε στα προϊόντα με υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων είναι δεδομένη, αλλά δεν ξεπερνά το 10%».
Ειδικότερα, όπως εξηγεί: «Πραγματοποιήσαμε 53 δειγματοληψίες αγροτικών προϊόντων σε λαϊκές αγορές, μανάβικα και σούπερ μάρκετ της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, εκ των οποίων 45 αφορούσαν νωπά αγροτικά προϊόντα και τα υπόλοιπα 8 αφορούσαν μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα».
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, τονίζει ο κ. Καλατζής, εντοπίζεται στα αμπελόφυλλα. «Και στα πέντε δείγματα που πήραμε, υπήρχαν υπολείμματα πάνω από τα όρια. Το 2019 βρέθηκαν 5 δείγματα αμπελόφυλλων, 1 δείγμα σπανακιού και 1 δείγμα πιπεριάς με υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων σε συγκεντρώσεις ανώτερες των ανώτατων επιτρεπτών ορίων», σημειώνει και προσθέτει: «Επίσης, σε 7 δείγματα διάφορων φυτικών προϊόντων βρέθηκαν υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων που περιείχαν δραστικές ουσίες μη εγκεκριμένες για τις καλλιέργειες στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν».
Όσον αφορά την επιβολή προστίμων, ο κ. Καλατζής εξηγεί ότι «η έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού οδηγεί σε προβλήματα, καθώς υπάρχουν βεβαιωμένες παραβάσεις για τις οποίες καθυστερεί να μπει το πρόστιμο πάνω από έναν χρόνο».