Ελιές Καλαμών: Στο 50% η μείωση της παραγωγής στη Μεσσηνία

0

Με συρρικνωμένη παραγωγή, δυσμενείς καιρικές συνθήκες για την καλλιέργεια, αλλά και μεγάλη δακοπροσβολή, που δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως ή επαρκώς από τις επεμβάσεις δακοκτονίας, συνεχίζεται η συγκομιδή του ελαιοκάρπου στις διάφορες περιοχές της χώρας για την ποικιλία Καλαμών, ενώ ποικιλίες όπως οι πράσινες Χαλκιδικής καθώς και οι πράσινες Αμφίσσης (Κονσερβολιές) έχουν ήδη συγκομιστεί σε Χαλκιδική, Στυλίδα και Άμφισσα. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσουν οι παραγωγοί και το μάζεμα της μαύρης Κονσερβολιάς στην Άμφισσα, όπου οι συγκομιδές της πράσινης Κονσερβολιάς άφησαν πικρή γεύση στους παραγωγούς λόγω των μειωμένων ποσοτήτων.

Το ποσοστό της μείωσης για την παραγωγή της Μεσσηνίας εκτιμάται σε μεγαλύτερο από 50%, καθώς ο μεσογειακός κυκλώνας και ο δάκος αποτέλεσαν διπλό χτύπημα για την ποικιλία ΠΟΠ της περιοχής. Στο 20%-25% μίας καλής χρονιάς υπολογίζεται ο όγκος της παραγωγής στη Στυλίδα, όπου ειδικά για την Κονσερβολιά η παραγωγή υπολογίστηκε μικρότερη και από το 15%. Μειωμένη κατά 80% εκτιμάται και η παραγωγή της Χαλκιδικής, καθώς ο περσινός παγετός, σε συνδυασμό με την υψηλή περσινή καρποφορία, άφησε «σοκαρισμένα» τα δέντρα. Αντίστοιχα, κατά 60%-70% υπολογίζεται η μείωση και στην Άμφισσα σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Στην τιμή του 1,40 ευρώ/κιλό για τα 201-220 τεμάχια, στο 1,50 ευρώ/κιλό τα 181-200 τεμάχια και στο 1,60 ευρώ/κιλό τα 171-180 τεμάχια μαύρες ελιές ΠΟΠ Καλαμών στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τον αναπληρωτή γεν. διευθυντή της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιάννη Πάζιο. «Οι τιμές είναι σταθερές, όμως είναι χαμηλά τα τονάζ, καθώς οι Καλαμών είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα από τον κυκλώνα, οπότε το επόμενο διάστημα ίσως έχουμε αύξηση τιμής», εξήγησε ο ίδιος.