Επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Βλάση στην Αίγυπτο

0

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή που επεφύλαξε η υπουργός Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Αιγύπτου κ. Ναμπίλα Μάκραμ, κατά την πρώτη επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Κώστα Βλάσση, ο οποίος τη συνάντησε στο Κάιρο, ως πρώτο σταθμό της 4ήμερης περιοδείας του στη Χώρα του Νείλου.

Οι δύο υπουργοί τόνισαν την τεράστια σημασία του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ – Επιστροφή στις Ρίζες» που ξεκίνησε τα τέλη Απριλίου του 2018, αποκαλύπτοντας ότι επόμενος τέταρτος σταθμός του, είναι (μετά την Αλεξάνδρεια, το Λονδίνο και την Μελβούρνη), ο Καναδάς, είτε το Μόντρεαλ είτε το Τορόντο.

«Επιθυμούμε να ενισχύσουμε όσο μπορούμε περισσότερο το πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ», τόνισε η κ. Μάκραμ, επισημαίνοντας τόσο την άριστη συνεργασία και με την Κύπρο και με τον ομόλογό τους, Επίτροπο της Κυπριακής Προεδρίας Φώτη Φωτίου, όσο και ιδιαίτερα με την εφαρμογή προγραμμάτων που θα φέρουν πιο κοντά τη νεολαία των τριών χωρών.

«Οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο ποτέ δεν ήταν καλύτερες», επεσήμανε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Βλάσης, «με την Διασπορά να τις ενισχύει ακόμη περισσότερο».

«Ελλάδα και Αίγυπτος είναι δύο χώρες που αποτελούν τους καλύτερους φίλους στην περιοχή», τόνισε ο Έλληνας ΥΦΥΠΕΞ, επαινώντας την θέση της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή που αποτελεί «πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης», όπως είπε χαρακτηριστικά, ένα γεγονός που πάντοτε η Ελλάδα επισημαίνει στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης», όπως τόνισε χαρακτηριστικά προς την κ. Μάκραμ ο κ. Βλάσης.

Τέλος, η υπουργός κα Μάκραμ ευχαριστώντας τον Έλληνα ομόλογό της, ευχήθηκε στον ελληνικό λαό να έχει ευημερία όλο το 2020 και τόνισε χαρακτηριστικά για την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο και την κοινή τους συνεργασία:

«Είμαστε ένας λαός, έχουμε μία παράδοση, μοιραζόμαστε την ίδια ιστορία, έχουμε την ίδια καρδιά, το ίδιο πνεύμα, είμαστε το ίδιο χέρι. Και αυτό πρέπει να το γνωρίζουνε και οι νέες γενιές» τόνισε.

Η κ. Μάκραμ εξέφρασε τη χαρά της για τις συναντήσεις που θα έχει από σήμερα ο κ. Βλάσης με την ελληνική ομογένεια στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια καθώς και για την επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει στην Ιερά Μονή Σινά.

Ενώ, δεν παρέλειψε να εκφράσει τη χαρά της και για την Αμπετειάδα που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Κάιρο, καθώς και για την επίσκεψη μεγάλης ομάδας ελληνοαυστραλών αιγυπτιωτών στην Αίγυπτό φέτος το καλοκαίρι.

Τέλος, ανακοινώσανε ότι η επόμενη τριμερής Σύνοδος των αρμοδίων Υπουργών για τη Διασπορά Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, θα διεξαχθεί στην Κύπρο.