Επιχειρηματικό και οικονομικό δελτίο από το Επιμελητήριο Αρκαδίας

0
ΤτΕ: ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ 2,875 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Πλεόνασμα ύψους 193 εκατ. ευρώ εμφάνισε το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης την περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου ύστερα από έλλειμμα 1,373 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Σε εντυπωσιακά επίπεδα σκαρφάλωσε το πρωτογενές πλεονάσμα, ενώ πληρώθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 2,875 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος το πρώτο εντεκάμηνο του έτους τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 45,258 δισ. ευρώ έναντι 43,167 δισ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 44,870 δισ. ευρώ από 46,222 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2017.

 

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΓΙΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΜΕ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ
Την αυτοματοποιημένη διαδικασία διευθέτησης των οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν από το νέο έτος όσες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν συνολικές οφειλές έως 300.000 ευρώ, έναντι των 50.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δραγασάκης. Επιπλέον, θα δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις –ανεξαρτήτως μεγέθους– και εν γένει σε όσους έχουν πτωχευτική ικανότητα, όταν δεν καταλήγουν σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές τους, να προβαίνουν σε διμερή διευθέτηση των χρεών που έχουν προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΣΠΑ: ΔΥΟ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Δύο προγράμματα του ΕΣΠΑ για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 460 εκατ. ευρώ με ποσοστά ενίσχυσης των επενδύσεων έως 65% προκήρυξε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η πρώτη δράση είναι η «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων» με προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη δράση είναι η «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας, Εμπόριο-Εστίαση-Εκπαίδευση», με προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΔΥΣΗΣ ΤΟ 2017
Με αύξηση τζίρου έκλεισαν τη χρήση 2017 οι ελληνικές επιχειρήσεις ένδυσης, σύμφωνα με την έρευνα δημοσιευμένων ισολογισμών σε δείγμα 100 εταιριών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ). Συνολικά, ο τζίρος τους αυξήθηκε κατά 2,2%. Αναλυτικότερα, ο συνολικός κύκλος εργασιών των 100 επιχειρήσεων του δείγματος για το 2017 ανήλθε στα 592 εκατ. ευρώ, έναντι 579 εκατ. ευρώ το 2016. Οι επιχειρήσεις που απευθύνονται στην εγχώρια αγορά σημείωσαν οριακή αύξηση τζίρου, ενώ αντίθετα ο κύκλος εργασιών των εξαγωγικών επιχειρήσεων σημείωσε σημαντική αύξηση 8,2%.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
Άρση του τραπεζικού απορρήτου εμπόρων, βιομηχανίας και παραγωγών φέρει τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που βρίσκεται στη Βουλή. Η τροπολογία προβλέπει ότι «σε περίπτωση αμφισβήτησης των συναλλαγών που αφορούν νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα ή στο πλαίσιο των ελέγχων για την τήρηση των διατάξεων του παρόντος, η αρμόδια αρχή, δύναται να αιτείται την άρση του τραπεζικού απορρήτου».