Κανονικότητα της διαπλοκής και της διαφθοράς από την κυβέρνηση

0

Συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την «Ώρα του Πρωθυπουργού», η ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα «Επιεικής στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, καταγγέλλοντας τις πρακτικές της.

Αναπτύσσοντας τον ερώτησή του, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση της ΝΔ σπεύδει «να επαναφέρει την κανονικότητα της διαπλοκής και της διαφθοράς που έριξε τη χώρα στα βράχια, που την οδήγησε στη χρεοκοπία και στα μνημόνια». Και πρόσθεσε: «Αλλάξατε τους Ποινικούς Κώδικες τρεις μήνες μετά την αλλαγή τους, με πρόσχημα τις ποινές για τις μολότοφ.

Αυτό είναι αστείο, διότι η διάταξη που αλλάξατε, όριζε την κατοχή ως πλημμέλημα με υποχρεωτική φυλάκιση, ενώ πριν που ήταν κακούργημα, δεν γινόταν καμία φυλάκιση. Ο πραγματικός σκοπός σας ήταν να ξεπαγώσετε τη διάταξη για την τραπεζική ασυλία και την αποδέσμευση λογαριασμών υπόπτων-κατηγορουμένων για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος πριν τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους».

Όπως σημείωσε, με τη νέα διάταξη, ο ύποπτος-κατηγορούμενος θα μπορεί πλέον να πάρει τα χρήματα και αν καταδικαστεί, τρέχα γύρευε. «Οι Financial Times μιλούν για 1,2 δισ. ευρώ. Ποιοι είναι αυτοί οι ύποπτοι-κατηγορούμενοι που ωφελούνται από τη διάταξη; Μόνο ένας, ο κ. Φρουζής, δήλωσε ότι θα κάνει χρήση της διάταξης για να αποδεσμευτεί ο λογαριασμός του, ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ, στην Ελβετία. Πρόκειται για μπαχαλάκηδες με κοστούμια και γραβάτες, που περνούν ζωή χαρισάμενη στο εξωτερικό, στην υγεία των κορόιδων».

Το σκέλος της διάταξης που αφορά την ασυλία τραπεζικών στελεχών, ο κ. Τσίπρας το απέδωσε στη σπουδή της κυβέρνησης «να αθωώσει βρώμικες υποθέσεις θαλασσοδανείων που δόθηκαν κατ’ εντολή του δικού σας πολιτικού συστήματος. Όπως τα δανεικά κι αγύριστα 400 εκατ. ευρώ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ή του Κήρυκα Χανίων».

Ως προς το «άρθρο 86» του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, ο κ. Τσίπρας ανέδειξε το αίτημα του κόμματός του να υπάρξει ερμηνευτική δήλωση στο νέο Σύνταγμα, ώστε να έχει αναδρομική ισχύ η μη παραγραφή του αδικήματος της δωροδοκίας υπουργών.

«Εσείς και το ΚΙΝΑΛ, χωρίς ντροπή, αρνείστε να το ψηφίσετε. Γιατί; Για να αντιμετωπίσετε προκαταβολικά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες στελεχών σας για όζουσες ποινικές υποθέσεις, όπως το σκάνδαλο Novartis», είπε. Παρέπεμψε δε, σε δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη (στις 25 Φεβρουαρίου 2019) ότι εάν γίνει στον ίδιο δίωξη, θα κάνει προσφυγή για παραγραφή και θα μηνύσει όποιον αποφάσισε τη δίωξη.