ΚΕΔΕ: Νίκη προσδοκά στις εκλογές η ΝΔ- Αύριο Πέμπτη η εκλογή νέας ηγεσίας

0

Σαρωτική νίκη προσδοκά στις εκλογές της ΚΕΔΕ, την προσεχή Πέμπτη, η Νέα Δημοκρατία, επιβεβαιώνοντας την δύναμη που διαθέτει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η πλειοψηφία των δημάρχων που εκλέχθηκαν τον Μάιο προέρχονται από την κεντροδεξιά παράταξη και αυτό διασφαλίζει ξεκάθαρη υπεροχή και στις αρχαιρεσίες για την Κεντρική Ένωση των Δήμων.

Πάντως, χρειάστηκε η παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου ώστε να υπάρξει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο των γαλάζιων δημάρχων και να αποτυπωθεί με εμφατικό τρόπο η ισχύς της κεντροδεξιάς παράταξης στο κεντρικό όργανο των Δήμων.  Έτσι, με βάση την συμφωνία που έγινε, ο επόμενος πρόεδρος της ΚΕΔΕ θα κριθεί από την σταυροδοσία που θα έχουν ο δήμαρχος Μενεμένης Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου και ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου. Όποιος έρθει πρώτος σε ψήφους θα λάβει και το χρίσμα.

Στην ψηφοφορία λαμβάνουν μέρος συνολικά 528 σύνεδροι, 332 είναι οι δήμαρχοι της χώρας, 178 δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι εκλέγονται από τις γενικές συνελεύσεις των ΠΕΔ και οι υπόλοιποι 18 είναι πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, νυν δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι συμμετέχουν ex officio στη γενική συνέλευση.

Τις τελευταίες ημέρες οι δύο μονομάχοι κορυφώνουν τις επαφές τους κυνηγώντας την πρωτιά. Ο Λάζαρος Κυρίζογλου θεωρείται από τα πιο έμπειρα γαλάζια στελέχη στην τοπική αυτοδιοίκηση, εκλέγεται δήμαρχος Αμπελοκήπων από το 2002, ενώ είναι αντιπρόεδρος στην ΚΕΔΕ.

Ο ρόλος του επόμενου προέδρου στην Ένωση των Δήμων της χώρας θεωρείται από την κυβέρνηση κρίσιμος στον αναπτυξιακό σχέδιο και στην διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί ύστερα από τις αντιδράσεις που έχουν υπάρξει σε τοπικές κοινωνίες.

Τέλος, η Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευσή της με μοναδικό θέμα αυτό θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 28 Νοεμβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν το πρωί, με ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και χαιρετισμούς του απερχόμενου προέδρου της ΚΕΔΕ και νυν περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη και του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.