“Κληρώνει” για το Ειδικό Δικαστήριο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου

0

Κληρώνονται σήμερα από τη Βουλή σε δημόσια συνεδρίαση τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου που προβλέπεται από το νόμο περί ευθύνης υπουργών, μετά την άσκηση δίωξης από την Ολομέλεια της Βουλής κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για 8 αδικήματα.

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας και από τον Άρειο Πάγο έχουν διαβιβαστεί κατάλογοι με τα ονόματα δικαστικών λειτουργών που εκ του νόμου έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στην κλήρωση. Πρόκειται για δικαστικούς οι οποίοι μετά την 16η Σεπτεμβρίου 2019, δεν προήχθησαν σε ανώτερο δικαστικό βαθμό. Η εν λόγω ημερομηνία (16.9.2019) είναι αυτή της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για τον κ. Παπαγγελόπουλου.

Πάντως, η νομική υπηρεσία της Βουλής θα κάνει την τελική επιλογή των ονομάτων των δικαστών που θα μπουν στην κληρωτίδα, αφού προηγουμένως αφαιρέσει τα ονόματα όσων έχουν κώλυμα, όπως είναι μόνιμη απασχόληση σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες (Εθνική Σχολή Δικαστών Λειτουργών, κ.λ.π.). Επίσης, εάν στους καταλόγους συμπεριλαμβάνονται έγγαμα ζευγάρια δικαστών, τότε σε περίπτωση που κληρωθεί ο ένας από τους δύο, αυτοδικαίως ο δεύτερος εξαιρείται.

Το Δικαστικό Συμβούλιο συγκροτείται από δύο μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και τρία μέλη του Αρείου Πάγου. Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου δεν μπορεί να είναι και μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου που θα συσταθεί εν συνεχεία. Με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου ορίζεται ένα από τα μέλη του –από τον Αρείο Πάγο- ως ειδικός ανακριτής.