Κοροναϊός με ελλείψεις σε φάρμακα- Έκτακτη σύσκεψη Κικίλια με εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχάνων

0

Με μακροχρόνιες και σημαντικές ελλείψεις 93 φαρμάκων και τις μάσκες σε έλλειψη στην αγορά, καλείται η χώρα μας να αντιμετωπίσει μία ακόμη υγειονομική πρόκληση: τη λοίμωξη από κοροναϊό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) έως το τέλος της περασμένης εβδομάδας έλλειπαν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων 93 σκευάσματα. Από αυτά, τα 54 είναι φάρμακα για διάφορες παθήσεις, τα 19 νοσοκομειακά, τα 7 εμβόλια και τα 13 φάρμακα που εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Η κατάσταση είναι ελαφρώς βελτιωμένη σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όταν έλλειπαν συνολικά 108 φάρμακα και τον Νοέμβριο που έλλειπαν 105.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) είχε ανακοινώσει σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες υποχρέωναν τους ασθενείς σε αναμονή έως και 25 ημερών. Το προεδρείο του Συλλόγου επισήμανε πως υπάρχουν και περιπτώσεις πολιτών που δεν καταφέρνουν ποτέ να βρουν το πολυπόθητο φάρμακο, το οποίο είναι σε έλλειψη και δεν αντικαθίσταται με άλλο, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένοι να επισκεφθούν εκ νέου το γιατρό τους για να τους αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή.

Έκτακτη σύσκεψη στις 6 το απόγευμα συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), του Pharma Innovation Forum (PIF) και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ) για τον κορωνοϊό.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, θα ακολουθήσουν δηλώσεις.