Κορωνοϊός: 77 τα νέα κρούσματα, 1832 στο σύνολο

0

Συνολικά 77 νέα καταγεγραμμένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας. Συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται σε 1832. Επιπρόσθετα, ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε δύο καταγεγραμμένους θανάτους από επιπλοκές της νόσου, με τα θύματα συνολικά να ανέρχονται σε 81.

Αναφορικά με τα στοιχεία που αφορούν τους ασθενείς με κορωνοϊό, ανέφερε ότι 501 από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό, ενώ 679 είναι σχετιζόμενα με άλλα γνωστά κρούσματα.

Παράλληλα, 90 άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη. Εξ αυτών οι 19 είναι γυναίκες. Το 72% πάσχει από κάποιο υποκείμενο νόσημα, ενώ δέκα άτομα εξήλθαν από ΜΕΘ.

«Mελέτες για την εξάπλωση στον πληθυσμό είναι οι μελέτες αντισωμάτων, όσο αυξάνει η επάρκεια εργαστηριακών τεχνικών θα γίνεται στοχευμένος έλεγχος στην επόμενη φάση της επιδημίας», είπε ο κ. Τσιόδρας. Επιπλέον εκτίμησε πως στη χώρα μας έχει επιπεδωθεί η καμπύλη διασποράς, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το σεβασμό που θα επιδείξουν οι πολίτες στα περιοριστικά μέτρα.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία από τις ΗΠΑ για τις εγκύους με κρούσματα κορωνοϊού. Όπως επεσήμανε φαίνεται πως περνούν ήπια μορφή της νόσου. Παράλληλα εκτίμησε πως «θα αργήσει να γίνει εμπορικά διαθέσιμο ένα εμβόλιο, πιο υψηλή η πιθανότητα για φάρμακο, παρά για εμβόλιο».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης επεσήμανε πως το κόστος των τεστ για κορωνοϊό, καλύπτεται δωρεάν από το κράτος, εφόσον βέβαια κριθεί αναγκαίο να πραγματοποιηθεί τέτοιο τεστ σε ασθενή.