Μέχρι τις 26 Ιουνίου τα μαθήματα σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

0

Η υπουργός Παιδείας και ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε τους νέους κανόνες λειτουργίας δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών από την επόμενη Δευτέρα, 1η Ιουνίου.

 «Σχεδόν τρεις μήνες τώρα εργαζόμαστε συλλογικά για να προσαρμόσουμε την στα νέα δεδομένα της υγειονομικής κρίσης. Από την κλιμακωτή μέχρι την καθολική αναστολή λειτουργίας των δομών, από την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέχρι την εκπαιδευτική τηλεόραση, από την αυξανόμενη χρήση των τεχνολογικών εφαρμογών του υπουργείου μέχρι τη δημιουργία νέου ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου., από την ταχύτατη προσαρμογή όλων στα νέα δεδομένα της ψηφιακής τάξης μέχρι την επαναφορά στη νέα κανονικότητα. Τώρα κάνουμε ένα ακόμα βήμα. Αποφασίστηκε από την κυβέρνηση η επαναλειτουργία, νηπιαγωγείων, δημοτικών και σχολείων ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου», σημείωσε.

Η υπουργός Παιδείας, υπογράμμισε πως το σχολείο είναι το φυσικό μέρος των παιδιών. «Δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από το σχολείο για να συνηθίσουν τα παιδιά και να μάθουν να προσέχουν», σημείωσε.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η υπουργός Παιδείας οι σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν μέχρι και την 26η Ιουνίου.

Όπως εξήγησε η απόφαση αυτή βασίστηκε στους εξής παράγοντες:

Πρώτο και κυριότερο στην ομόφωνη απόφαση – εισήγηση της επιτροπής αντιμετώπισης έκτακτων συμβάντων δημόσιας υγείας από λοιμογόνους παράγοντες για επαναλειτουργία των εν λόγω σχολικών δομών. Η εισήγηση αυτή ασφαλώς συνδέεται με τη σταθερά καθοδική πορεία της επιδημίας με το ότι τα παιδιά κολάνε και μεταδίδουν τον ιό πολύ πιο δύσκολα, με το ότι τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι επιδημιολογικά η ασφαλέστερη περίοδος να ανοίξουν τα σχολεία. Από την αρχή αυτής της κρίσης έχουμε το προνόμιο να μας κατευθύνει μία εξαίρετη ομάδα ειδικών, τις συστάσεις της οποία ακολουθούμε με διεθνώς αναγνωρισμένα αποτελέσματα.

Δεύτερον, η συνολική αποκλιμάκωση των μέτρων έχει εξελιχθεί πολύ θετικά. Αναφορικά δε με τα σχολεία η προηγούμενη εμπειρία από το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων είναι πολύ ενθαρυντική.

Τρίτον, οφείλουμε να διασφαλίσουμε την επιστροφή όλων των μαθητών στο φυσικό τους χώρο

Τέταρτον, τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου τηρούν κανόνες και μέτρα προστασίας, παρά έξω στις γειτονιές.

Πέμπτον, τα ανοιχτά σχολεία μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες

Έκτον σχετικά με τα σχολεία ειδικής αγωγής, τα παιδιά αυτά έχουν ιδιαίτερη ανάγκη να βρεθούν με τους συμμαθητές τους και τους δασκάλους τους

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση τα μαθήματα παρατείνονται μέχρι τις 26 Ιουνίου ενώ για τους εκπαιδευτικούς το έτος παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου. Τα τμήματα θα είναι κάτω των 15 ατόμων και θα λειτουργούν εκ περιτροπής αν είναι μεγαλύτερα . Επίσης, για την ώρα τα ολοήμερα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν.