Μεγάλες καταστροφές από τον παγετό από το Κιλκίς έως την Αργολίδα

0

Ακόμη ένα είδος καλλιέργειας προστίθεται στο μεγάλο φετινό κατάλογο των πληγέντων καλλιεργειών από παγετούς, ακραία φαινόμενα εκτός εποχής, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αγρολίδας ΑΚ.ΣΥ.ΝΑ.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο: «o παγετός της Παρασκευής 26/3, έπληξε τα πυρηνόκαρπα (βερικοκιές, ροδακινιές κα), που βρίσκονται στο ευαίσθητο στάδιο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης. Πιο πριν, είχαμε ζημιές στις Κλημεντίνες, στα πορτοκάλια (ακόμη και στο φυτικό κεφάλαιο), που δείχνει ότι συνολικά έχει πληγεί η αγροτική παραγωγή σε δεκάδες χωριά του νομού.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές που φτάνουν ακόμη και στο κόστος παραγωγής (λάδι, πορτοκάλι, λεμόνι) αλλά και το χαμένο εισόδημα από τα μέτρα λόγω της πανδημίας, βρίσκει τους βιοπαλαιστές αγρότες του νομού σε πολύ δυσχερή κατάσταση.
Απαιτούμε άμεσα, τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, να βγουν τώρα ώστε να καταγράψουν τις ζημιές, με αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. Να σταματήσει το αίσχος  ότι δεν προβλέπεται αποζημίωση στο στάδιο της ανθοφορίας, ενώ την ίδια ώρα, μας παίρνουν προκαταβολικά τις εισφορές από εμάς. Να ξεκινήσει η αναγγελία των ζημιών από του Δήμους.
Σε μια προβλεπόμενη δύσκολη χρονιά που έρχεται, δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Θα απαντήσουμε με σκληρό αγώνα, με τον Σύλλογό μας, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας!
Διεκδικούμε:

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι πχ σε, λάδι, βρώσιμες ελιές, εσπεριδοειδή, οπωροκηπευτικά κλπ.
Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για την επιβίωση μας.
Συμψηφισμός των οφειλών από ασφάλιστρα, με τις εκάστοτε αποζημιώσεις. Ο ΕΛΓΑ να γίνει δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο για όλα τα ζημιογόνα αίτια.
Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
Μείωση κόστους παραγωγής: αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ
Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».

Καταστροφές στα φυτά καρπουζιού και στο Αγιονέρι Κιλκίς
Για ολική καταστροφή στα φυτά καρπουζιού της ευρύτερης περιοχής Αγιονερίου Κιλκις-Καστανά Θεσσαλονίκης κάνει λόγο ο καλλιεργητής κ. Τάκης Γεωργίου. Σύμφωνα με τον παραγωγό ο παγετός που επικράτησε τις δύο τελευταίες μέρες κατά τις πρωινές ώρες <έκαψε> τα φυτά που είχαν σπαρθεί αφού το νάυλον επικάλυψης δεν μπόρεσε να τα προστατέψει. Η ζημιά χωρίς υπερβολές αγγίζει το 100%.
Πολύ μεγάλες ζημιές στην παραγωγή των ροδάκινων, νεκταρινιών και άλλων πυρηνόκαρπων και στη ΠΕ Πέλλας λόγω παγετού
Επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον ιδιαίτερο γραμματέα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, για τις ζημιές που προκάλεσε στους παραγωγούς της Πέλλας ο παγετός.
Στην επικοινωνία του με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε να προχωρήσει ο ΕΛΓΑ σε αναγγελία ζημιών στα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα άλλα πυρηνόκαρπα, τονίζοντας, ότι το καρπίδιο «μαύρισε επειδή κάηκε» από τον τελευταίο παγετό και πλέον με την ηλιοφάνεια αυτό φαίνεται.
Την ίδια ενημέρωση έκανε και στον γραμματέα  του Υπουργού κ. Κωστακόπουλο μετά από τηλεφώνημα του προς τον κ. Τζαμτζή, για να ενημερωθεί ο Υπουργός για τις ζημιές από τον παγετό.
Ο κ. Τζαμτζής ενημέρωσε ακόμη, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρη Μπάτο.
Ακόμη, σε συνεργασία με την ΔΑΟΚ Πέλλας, ο κ. Τζαμτζής έστειλε σχετική επιστολή στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα και  στον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρη Μπάτο.
Στην επιστολή του ο κ. Τζαμτζής ανέφερε:
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Δυστυχώς για ακόμη μία φορά γινόμαστε μάρτυρες αντίξοων καιρικών συνθηκών οι οποίες από το ξεκίνημα κιόλας της καλλιεργητικής περιόδου, προκαλούν έντονη ανησυχία στους δενδροκαλλιεργητές της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.
Συγκεκριμένα, εκτός από τις ζημιές που διαπιστώθηκαν νωρίτερα λόγω παγετού στα βερίκοκα,  προκλήθηκαν και νέες, καθώς το τελευταίο τριήμερο 24/3, 25/03 και 26/03, καταγράφηκαν στα ημιορεινά και ιδιαίτερα στα πεδινά, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες άγγιξαν τους -4oC, γεγονός που προκάλεσε πολύ σημαντικές ζημιές στην παραγωγή των ροδάκινων, (συμπύρηνων και επιτραπέζιων),  και νεκταρινιών, βερίκοκων και άλλων πυρηνόκαρπων, βρίσκοντάς τα,  μετά την  ολοκλήρωση της καρπόδεσης και την δημιουργία του καρπού.
Με δεδομένο ότι κλιμάκια γεωπόνων των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές, παρακαλούμε για τη συνεργασία σας, ώστε να ενταχθούν όλες οι πληττόμενες καλλιέργειες σε καθεστώς δήλωσης ζημιάς παγετού.
Νέες ζημιές από τον παγετό σε δενδρώδεις καλλιέργειες και στον Δήμο Τεμπών

Καταστροφικός παγετός έπληξε αγροτικές καλλιέργειες σε Πέλλα και Ημαθία