Μειωμένη η παραγωγή στο βιολογικό σταφύλι

0

Αν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της βιολογικής αμπελουργίας στην Κορινθία στάθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, το ίδιο δεν συνέβη με τα ποσοτικά της χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον από τον Άγιο Βασίλειο, ο οποίος ασχολείται τα τελευταία χρόνια με τη βιολογική αμπελουργία, ιδιοκτήτη ενός σύγχρονου οινοποιείου, υπάρχει ιδιαίτερος προβληματισμός σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά.
«Η ζημιά κυμαίνεται από 10% έως 90% και έχει σχέση με το καταναλωτικό κοινό στο οποίο απευθύνεται ο καθένας. Αυτήν τη στιγμή, το μόνο κρασί που πωλείται είναι αυτό που βρίσκεται στα μίνι μάρκετ της γειτονιάς. Από τη στιγμή που έκλεισε η εστίαση, δεν μένει τίποτα χωρίς ζημιά», αναφέρει.
Τιμές
Η κατάσταση έχει επηρεάσει και τις τιμές. Όπως εξηγεί ο κ. Μανωλάκης, «οι τιμές έχουν υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 35%. Ενώ πέρσι δουλέψαμε το λευκό σταφύλι με 0,30 ευρώ έως 0,38 ευρώ το κιλό, φέτος πήγαμε στα 0,22-0,25 ευρώ το κιλό. Όσο για τα κόκκινα, πέσαμε από τα 0,40 ευρώ στα 0,33 ευρώ». Η συγκράτηση των τιμών οφείλεται, όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί, στη μειωμένη παραγωγή.
Αναφερόμενος στο βιολογικό κρασί, ο κ. Μανωλάκης τονίζει πως «όσοι δουλεύουμε σε αυτό, πιστεύουμε σε έναν άλλον τρόπο ζωής πιο απλό και πιο προσιτό. Είναι ανάγκη να απλουστευθούν οι διαδικασίες ένταξης στη βιολογική γεωργία».