Στα 71 τα νέα κρούσματα – Στα 892 τα συνολικά – Τέσσερις νέοι θάνατοι

0

Συνολικά 71 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΔΟΥ Σωτήρης Τσιόδρας. Συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται σε 892. Επιπρόσθετα, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ακόμη τέσσερις θανάτους στη χώρα μας (όλοι ηλικιωμένοι εκτός από έναν) με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να ανέρχεται σε 26.

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως 57 άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ οι 54 είναι διασωληνωμένοι. «Η πορεία της επιδημίας θα είναι ανάλογη με τα μέτρα περιορισμού και την τήρησή τους», είπε.

Αναφερόμενος στο θάνατο του γερμανού καθηγητή που επισκέφτηκε για σεμινάρια το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως παρουσιάστηκε θρόμβωση στον ασθενή. Οι ίδιος ανακοίνωσε πως η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε και ενέκρινε πρωτόκολλο θεραπευτικής αγωγής για όσους νοσηλεύονται.

Πάντως, ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε πως η Ελλάδα δεν έχει πορεία της Ιταλίας, καθώς «δεν υπάρχει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων» στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν υπάρχουν σημάδια εκθετικής αύξησης, αλλά η μάχη είναι ακόμη στην αρχή. Ο κος Τσιόδρας είπε πως η κατάσταση δεν είναι όπως σε άλλες χώρες (Ιταλία, Ισπανία), αλλά δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.

Χαρδαλιάς: Η κοινωνία επιδεικνύει ωριμότητα

Λαμβάνοντας το λόγο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, υποστήριξε πως «η αναγκαιότητα των νέων μέτρων είναι ξεκάθαρη. Η κοινωνία επιδεικνύει αξιέπαινη ωριμότητα και ψυχραιμία. Ο κορωνοϊός δεν κάνει εξαιρέσεις. Ο καλύτερος τρόπος να νικήσουμε την πανδημία είναι να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας».

Επιπρόσθετα, διευκρίνισε πως τα σώματα ασφαλείας έχουν ελευθερία κινήσεων για να ασκήσουν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους. «Σε διαφορετική περίπτωση, χρειάζεται βεβαίωση», συνέχισε. Επανέλαβε επίσης πως τα SMS προς το 13033 αποστέλλονται χωρίς χρέωση και ότι τα προσωπικά δεδομένα δεν διατηρούνται.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε επίσης πως πραγματοποιήθηκαν 1.116 δειγματοληπτικοί έλεγχοι καραντίνας, ενώ 92 πολίτες βρέθηκαν εκτός σπιτιού, με αποτέλεσμα να τους επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ. «Δίνουμε τη δική μας μάχη σε αυτόν τον αόρατο και απρόβλεπτο εχθρό. Όσοι πιο αυστηρά τηρήσουμε τα μέτρα, τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθουμε», υπογράμμισε.