Τσιόδρας: “Η άρση των μέτρων θα είναι μαραθώνιος”

0

Από τις ανακοινώσεις του κ. Τσιόδρα, η κατάσταση στην Ελλάδα διαμορφώνεται συνοπτικά ως εξής:

-Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από κορωνοϊό είναι 77 (20 χθες). Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.832 (1.755 χθες).

-Σε μονάδες μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι άνθρωποι 90 (90 και χθες). Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 66 έτη (65 έτη χθες).

-Οι θάνατοι από τη νόσο COVID-19 ανέρχονται σε 81 (79 χθες).

-10 ασθενείς βγήκαν από μονάδες εντατικής θεραπείας (9 χθες).

-Έχουν διενεργηθεί συνολικά 28.584 τεστ για τον κορωνοϊό (26.193 χθες).

Σε ότι αφορά την άρση των μέτρων ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι δεν είναι σπριντ είναι μαραθώνιος. Ελάχιστες χώρες (Αυστρία, Νορβηγία) συζητούν άρση των μέτρων και άλλες (Ιαπωνία είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σημείωσε.

Χρειάζεται λεπτή ισορροπία μεταξύ των μέτρων και των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων. Χρειάζεται να προφυλαχτεί το σύστημα υγείας. Κάποιοι, σημείωσε, εισηγούνται κύκλους ανοίγματος και κλεισίματος μέτρων. Είναι σαν να οδηγείς: μπορεί να χρειαστεί να φρενάρεις ξανά και ξανά χωρίς να τρακάρεις στη διαδρομή.

Δεν πρέπει να εφυσυχάσουμε με την καλή εικόνα, μπορεί γρήγορα να αλλάξει η εικόνα, τόνισε υπενθυμίζοντας ότι ο ΠΟΥ λέει όπως για τις περισσότερες χώρες δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή.

Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι 23.626 πολίτες που ήρθαν από το εξωτερικό τέθηκαν σε καραντίνα. Μετά τη συμπλήρωση του 14ημερου απομένουν 6.645 πολίτες που ήρθαν από το εξωτερικό και 1.059 στενές επαφές. Ολοι παρακολουθούνται καθημερινά.

Επεσήμανε ότι μέχρι τις 27 Απριλίου ισχύουν τα μέτρα. Τότε θα αρχίσει η συζήτηση για το εάν θα πρέπει να υπάρξει κάποια χαλάρωση. «Έχουμε δρόμο να διανύσουμε και δεν θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και όλα θα είναι όπως πριν», τόνισε.