Χαμόγελα για λεμόνι και πορτοκάλι στην Πελοπόννησο

0

Θετικά έχει εξελιχθεί η χρονιά για τους παραγωγούς λεμονιού και πορτοκαλιού στην περιφέρεια. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η χρονιά για το κορινθιακό λεμόνι, οι παραγωγοί του οποίου βλέπουν την τιμή του να εκτοξεύεται και έτσι να ισοσταθμίζεται η μείωση των ποσοτήτων.
Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λυκοποριάς Κορινθίας, Παναγιώτης Καλέσιος, «αν και είχαμε μεγάλη μείωση της παραγωγής, η οποία ξεπέρασε το 50%, καθώς δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα κατά την ανθοφορία, ενώ πέρσι τον Μάιο η τιμή του λεμονιού είχε διαμορφωθεί στα 47 λεπτά, φέτος ξεκινήσαμε με την ίδια τιμή και ήδη πουλάμε με 75 λεπτά. Η διαφορά είναι μεγάλη». Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή που δραστηριοποιείται ο συνεταιρισμός το 80% των παραγωγών ασχολείται με το λεμόνι και το 10 % με την καλλιέργεια πορτοκαλιού.

Πορτοκάλι: Στα 45 λεπτά κλείνει το Lane Late στην Αργολίδα, αφού η ζήτηση αυξήθηκε ξαφνικά σημαντικά, ενώ θετικό κρίνεται και το ξεκίνημα για τα Βαλέντσια. Ο Θωμάς Χουντάλας, παραγωγός Lane Late, τονίζει ότι «η τιμή κυμαίνεται από 40 έως 50 λεπτά και είναι ανάλογη με τις περσινές τιμές. Η διαφορά έχει να κάνει με τις ποσότητες της παραγωγής, οι οποίες φέτος είναι αρκετά μειωμένες».

Για καλή χρονιά μιλάει και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ήρας, Χάρης Μακρής. Όπως τονίζει, «τόσο τα Μέρλιν όσο και τα Lane Late πήραν καλές τιμές αφού η ζήτηση των προϊόντων λόγω κορωνοϊού αυξήθηκε σημαντικά. Το Lane Late κινήθηκε από 40 έως 45 λεπτά, ενώ το Μέρλιν στο τέλος έφτασε τα 50 λεπτά».
Ο Γιώργος Ντόκος, από τη δική του πλευρά, τόνισε ότι «το ξεκίνημα για τα Βαλέντσια είναι θετικό, αφού η τιμή τους είναι στα 20 λεπτά περίπου».

Στη Λακωνία, ο παραγωγός και έμπορος Ανδριανός Μεταβελής, μας δήλωσε ότι «οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα Βαλέντσια είναι αρκετά καλές τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και σε επίπεδο παραγωγής. Η φετινή παραγωγή πρέπει να έχει φτάσει τους 120.000 τόνους και το κυριότερο είναι ότι πρόκειται για πορτοκάλι πολύ καλής ποιότητας.
Η τιμή τους κυμαίνεται από 20 έως 25 λεπτά και είναι ακόμα η αρχή. Τα Lane Late τώρα που τελειώνουν έφτασαν στα 50 λεπτά και σίγουρα είναι μία από τις καλές χρονιές». Ωστόσο, στην περιοχή υπάρχει προβληματισμός για την εξέλιξη της χρονιάς ειδικά εξαιτίας της πρόσφατης απαγόρευσης κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τον κ. Μεταβελή, οι παραγωγοί παίρνουν όλα τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα.