“Χτίζοντας Γέφυρες: Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια Ανοίγονται στον Κόσμο”

0

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαίδευσης, διοργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και την Γενική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας  εκδήλωση με τίτλο: “Χτίζοντας Γέφυρες: Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια Ανοίγονται στον Κόσμο”.

Η εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο Κρανιδιώτης, είχε ως στόχο την ανάδειξη και  προβολή των ξενόγλωσσων προγραμμάτων των Ελληνικών Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης και την ενίσχυση της θέσης τους στον παγκόσμιο χάρτη της εκπαίδευσης.

Πρυτάνεις και εκπρόσωποι των Πανεπιστημίων ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Μακεδονίας, Αιγαίου, Πάτρας, Κρήτης, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Οικονομικού Παν/μίου, Πειραιώς, Ανοικτού Παν/μίου, καθώς και εκπρόσωποι από το Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και το Study in Greece παρουσίασαν για πρώτη φορά σε διεθνές κοινό τις δυνατότητες που ανοίγονται στον τομέα της Ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Χαιρετισμό απηύθυναν η Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως και ο ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Βλάσης.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας, Θρησκευτικών και Προξενικών Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνος Αλεξανδρής κάλεσε όσους φοιτητές επιλέξουν τα ξενόγλωσσα προγράμματα να επωφεληθούν από τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και να συμβάλουν σε αυτόν, τονίζοντας ότι ο ελληνικός πολιτισμός υπήρξε πάντοτε ανοικτός και εξωστρεφής: “Κατά την παραμονή σας στην Ελλάδα, αφήστε το νου σας να συνομιλήσει με τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Αφήστε τη φαντασία σας να περιπλανηθεί στους αρχαίους μύθους, αλλά και τις ιστορίες του Ομήρου, του Ηροδότου και του Θουκυδίδη. Αφήστε να μιλήσουν στην καρδιά σας οι κωμωδίες του Αριστοφάνη και οι τραγωδίες του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη. Αφήστε την καρδιά σας να μεθύσει με το πνεύμα του Διονύσου. Αφήστε το πνεύμα σας να εξερευνήσει τον πλούτο μιας μοναστικής βιβλιοθήκης. Ταξιδέψτε στο χρόνο, σε έναν χώρο ανασκαφών. Αναπνεύστε τη θαλάσσια αύρα που παρέσυρε τον Οδυσσέα. Αφήστε το μυαλό σας να βυθιστεί στους περίπλοκους κανόνες μιας εκλεπτυσμένης γλώσσας η οποία ομιλείται αδιάλειπτα για πάνω από 5000 χρόνια”.