Ψηφίζεται αύριο το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

0

Με ένα πολυνομοσχέδιο – που περιλαμβάνει διατάξεις πολλών υπουργείων προκειμένου να κλείσουν εκκρεμότητες- ξεκινά αύριο ένας κοινοβουλευτικός μαραθώνιος. Το πολυνομοσχέδιο συζητήθηκε σήμερα στις επιτροπές της Βουλής και ψηφίζεται αύριο από την Ολομέλεια.

Ακολουθεί την Τετάρτη το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, ενώ μέσα στην εβδομάδα ψηφίζεται το νομοσχέδια για τα f- 16 και ο Ηρακλής (που δεν έχει ακόμα κατατεθεί και θα περάσει επίσης με κατεπείγουσα διαδικασία). Από τις 14 του μήνα έως τις 18 θα διεξαχθεί η συζήτηση για το νέο προϋπολογισμό.

Όσον αφορά στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια για τη στάση που θα κρατήσουν στη ψηφοφορία. Η συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής περιελάμβανε ένα ευρύ πλέγμα διατάξεων, μεταξύ των οποίων είναι ρυθμίσεις των υπουργείων Εργασίας και Υγείας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε πως η κυβέρνηση κάνει μια “τιτάνια προσπάθεια” για τα οικονομικά της υγείας και των νοσοκομείων. Ιδιαίτερα εστίασε στο θέμα των προκηρύξεων για την πρόσληψη γιατρών και στις αλλαγές που προωθούνται για να συντομεύσει η διαδικασία.

Όπως είπε η κυβέρνηση αφήνει ακέραια τη διαδικασία της πρόσληψης μέσω του ΑΣΕΠ αλλά παράλληλα προχωρά σε κινήσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα πηγαίνουν τα έγγραφα και έτσι ο χρόνος που απαιτείται για μία πρόσληψη θα πέσει από τους 18 στους 5 μήνες.

Πυρά στην κυβέρνηση πως μια σειρά διατάξεων που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο δεν έχει χαρακτήρα επείγοντος εξαπέλυσε από το ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης. Εστιάζοντας ιδιαίτερα στην υγεία επεσήμανε πως “δίνεται μια ερμαφρόδιτη λύση σε θέματα που σχετίζονται με τις συμβάσεις στα νοσοκομεία”, λέγοντας “τα νοσοκομεία που έχουν ακόμα εργολάβους μπορούν να κάνουν αιτήσεις ή θα συνεχίσουν δια της πλαγίας οδού;”

Από την πλευρά ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου αναφέρθηκε στην κριτική βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με συγκεκριμένα περιστατικά που αφορούν στην αστυνομία. “Λυπάμαι διότι γενικεύετε ένα περιστατικό που τελεί υπό διερεύνηση. Δεν αναγνωρίζετε ότι η ΕΛΑΣ με συντονισμένη προσπάθεια διευκόλυνε για να γίνουν οι εκδηλώσεις σε κλίμα τάξης και ηρεμίας. Να γίνουν πορείες χωρίς επεισόδια. Τα επεισόδια έγιναν μετά από αρκετή ώρα στα Εξάρχεια και ήταν από πολύ μικρή ομάδα. Οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν άμεσα” για να προσθέσει “λυπάμαι γιατί υποστηρίζετε ομάδες που κινούνται στο φάσμα της παρανομίας και δεν έχουν σχέση με τους νέους που τιμούν την μνήμη του Γρηγορόπουλου”.

Να σημειωθεί πως επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατέθεσαν 68 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα “συνεχή φαινόμενα αστυνομικής βίας και αύξηση της εγκληματικότητας”.

 

 

Source link