Τετάρτη, 8 Απρ, 2020
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Bloomberg: Στη διαπραγμάτευση για το Brexit τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Bloomberg: Στη διαπραγμάτευση για το Brexit τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

0
Η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα φέρεται να έχει συμπεριληφθεί στη διαπραγματευτική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει να ζητήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο να διευθετήσει το αίτημα της Ελλάδας για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ως προϋπόθεση για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας, σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο της διαπραγματευτικής εντολής της Ε.Ε.

Μετά από σειρά διαβουλεύσεων μεταξύ διπλωματών της Ε.Ε., το μπλοκ έχει προσθέσει στην εντολή την ανάγκη «να διευθετηθούν ζητήματα που αφορούν την επιστροφή ή αποκατάσταση παράνομα απομακρυνθέντων πολιτισμικών αγαθών στις χώρες προέλευσης τους», σύμφωνα με το έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Bloomberg.

Αξιωματούχος σημείωσε πως η ρήτρα ερμηνεύεται ως άμεση αναφορά στα αρχαιοελληνικά αγάλματα στο Βρετανικό Μουσείο. Έλληνας αξιωματούχος αρνήθηκε ότι η επιστροφή των Ελγίνειων Μαρμάρων ήταν όρος για την επίτευξη συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι η αναφορά δεν σχετίζεται με τα μάρμαρα. Ωστόσο, Ευρωπαίος διπλωμάτης ανέφερε στο Reuters ότι η φράση στο έγγραφο προστέθηκε ύστερα από απαίτηση της Ελλάδας, με τη στήριξη της Ιταλίας.

Το έγγραφο, η σύνταξη του οποίου θα έχει ολοκληρωθεί ως την Τετάρτη, θέτει τις παραμέτρους των θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο τον ερχόμενο μήνα.