Δήμος Σπάρτης: Συνάντηση Βαλιώτη-Αραχωβίτη

0

Στο επίκεντρο το έργο φράγματος Κελεφίνας και οι αγροτικές ζημιές

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αραχωβίτη συνάντησε χθες Πέμπτη 18 Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Σπάρτης, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο κ.Νικόλαο Φλώρο, τον εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο κ. Αργυρόπουλο Σταύρο και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Παναγιώτη Κουμουνδούρο.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε η δρομολόγηση του έργου του φράγματος της Κελεφίνας. Αμφότεροι συμφώνησαν πως αποτελεί ένα από τα κυριότερα έργα πνοής για την περιοχή.

Ο Υπουργός ενημέρωσε το Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους, ότι οι σχετικές εκπονηθείσες μελέτες έχουν εγκριθεί και είναι υπό ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Παράλληλα έχει δοθεί εντολή στις υπηρεσίες του Υπουργείου , να προχωρήσουν στη σύνταξη των απαραίτητων μελετών για κατασκευή των  αγωγών που απαιτούνται για την άρδευση  28.000 στρεμμάτων περίπου που είναι ενταγμένες στη συγκεκριμένη περιοχή του φράγματος και  αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα ανεπάρκειας νερού.

Το συγκεκριμένο έργο θα είναι λειτουργικό και ωφέλιμο, αφού θα ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα και θα λύσει χρόνια προβλήματα αγροτών, διευκολύνοντας την απρόσκοπτη άρδευση καλλιεργειών  και βελτιώνοντας σημαντικά τη γενικότερη εικόνα της αγροτικής παραγωγής.

Επιπρόσθετα, συζητήθηκε το ζήτημα των ζημιών που προκλήθηκαν από τη χαλαζόπτωση και ανεμοθύελλα, που έπληξαν το Σεπτέμβριο το Δήμο Σπάρτης.

Ο Υπουργός ενημέρωσε τον κ. Βαλιώτη, πως ο Δήμος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συνεπώς μπορούν να ξεκινήσουν τις προβλεπόμενες σ’ αυτήν την περίπτωση, διαδικασίες. Συμπλήρωσε επίσης, πως στην ΔΕ Πελλάνας ,που δεν  επλήγη από χαλαζόπτωση αλλά από την έντονη ανεμοθύελλα έχει μεταβεί εκτιμητής, για την καταγραφή των ζημιών ώστε να προστεθεί και αυτή στις πληγείσες περιοχές.

Αναφορικά με τις 3000 περίπου αιτήσεις αγροτών προς τον ΕΛΓΑ, σημαντική ήταν η διαβεβαίωσή του πως θ’ επιταχυνθεί η διαδικασία καταγραφής ζημιών, ώστε ν’ αποζημιωθούν σύντομα.

Ο κ. Βαλιώτης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Αραχωβίτη, για τη συνολική παρουσία και στήριξή του προς το Δήμο και τους αγρότες, αφού τόσο το έργο φράγματος Κελεφίνας, όσο και η επίλυση προβλημάτων που προέκυψαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, κατατάσσονται στις άμεσες προτεραιότητες του Δήμου Σπάρτης.