Ν.Δ.: ‘‘Η χώρα χρειάζεται μια ευρεία και τολμηρή αλλαγή του καταστατικού της χάρτη’’

0

Ενώ ο κυνικός συνεταιρισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραπαίει και ο κ. Τσίπρας αναζητεί εναγωνίως ευκαιριακές πλειοψηφίες επιβίωσης για λίγους ακόμη μήνες στην εξουσία, θυμήθηκε ξαφνικά την -ξεχασμένη και από τον ίδιο εδώ και δύο χρόνια- Συνταγματική Αναθεώρηση. Και ξαφνικά ζητεί μάλιστα και τη συναίνεση της αντιπολίτευσης. Της ίδιας αντιπολίτευσης που καθημερινά υβρίζει, συκοφαντεί και απειλεί ακόμη και με διώξεις.
Η θέση της Ν.Δ. για τη συνταγματική αναθεώρηση ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: Η χώρα χρειάζεται μια ευρεία και τολμηρή αλλαγή του καταστατικού της χάρτη. Την θέση αυτή διεμήνυσε άλλωστε σε ανύποπτο χρόνο ο Κυρ. Μητσοτάκης στον Αλ. Τσίπρα και ο τελευταίος ποτέ δεν απάντησε. Πρέπει να καταστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται Κυβέρνηση και αντιπολίτευση και να επιλέξουν οι πολίτες την κατεύθυνση των αλλαγών, με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές. Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει από καιρό για μια γενναία Συνταγματική αλλαγή. Μακάρι να αποδειχθεί, έστω για μια φορά, πολιτικά ώριμος και ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας χθες έστειλε  μια επιστολή στη ΝΔ και τα άλλα κόμματα περιγράφοντας μια κουτσή Συνταγματική αναθεώρηση, εξαιρώντας άρθρα, όπως π.χ. το 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια λόγω της ιδεοληψίας του. Θα συζητηθούν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ποια άρθρα θέλει να αναθεωρηθούν, μόνο αν δεχθεί και η κυβέρνηση τις αντίστοιχες προτάσεις της ΝΔ. Και όταν γίνει αυτό με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση  ας αποφασίσουν οι πολίτες με την ψήφο τους σε ποια κατεύθυνση θέλουν να αλλάξει ο καταστατικός χάρτης με την νέα κυβέρνηση που θα εκλέξουν. Εναπόκειται λοιπόν στον κ. Τσίπρα πλέον να αποδείξει αν πραγματικά θέλει και κυρίως αν τολμά μια πραγματικά γενναία συνταγματική αναθεώρηση. Ιδού η Ρόδος ιδού και οι εκλογές για τον κ. Τσίπρα.
Πέρα από το άρθρο 16 (που πρέπει επιτέλους να αλλάξει  γιατί είναι αδιανόητο να απαγορεύεται στην Ελλάδα η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, όταν αυτό επιτρέπεται, όχι μόνο σε όλες τις ευρωπαικές χώρες και την Τουρκία, αλλά ακόμη και στη Βόρειο Κορέα).  Η ΝΔ θέλει την αλλαγή του άρθρου 106 το οποίο πρέπει να αναθεωρηθεί με στόχο να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση εξασφαλίζοντας ένα ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Άλλο παράδειγμα είναι το άρθρο 103 για τη ενίσχυση της διοικητικής αλλά και της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων. Αυτό άλλωστε υπηρετεί και η πρόταση για την μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους για την οποία βέβαια δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση. Είναι επίσης το 101 το οποίο θα πρέπει να αλλάξει προκειμένου να διασφαλιστεί Συνταγματικά όχι μόνον η αξιολόγηση αλλά και η αξιοκρατία στο Δημόσιο, ενώ αναγκαία είναι η αλλαγή ακόμη και του άρθρου 110 προκειμένου να  απλοποιηθεί η ίδια η διαδικασία των μελλοντικών συνταγματικών αναθεωρήσεων.

Η μπάλα βρίσκεται πλέον στο τερέν του κ. Τσίπρα ο οποίος θα πρέπει να αποδείξει  ότι θέλει πραγματικά να αλλάξει το Σύνταγμα και δεν χρησιμοποιεί μία κορυφαία θεσμική διαδικασία ως ακόμη ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Διότι δεν είναι τυχαίο ότι τη συζήτηση αυτή την ξεκινά την ώρα που η Κυβέρνηση του παραπαίει και κορυφαίοι υπουργοί του αλληλοκατηγορούνται ότι χρηματίζονται.  Θέλει εναγωνίως να αλλάξει την ατζέντα ο κ. Τσίπρας, αλλά τα γεγονότα πλέον τον έχουν ξεπεράσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here