Ποιά τα εμπόδια για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα

0

“Όπως γνωρίζετε τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Το μεγάλο όμως στοίχημα για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας είναι τα ελληνικά λιμάνια να χρησιμοποιηθούν ως σημεία εκκίνησης (home ports) και κατάληξης των ταξιδιών που προγραμματίζουν οι εταιρείες κρουαζιέρας, διότι σήμερα τα περισσότερα κρουαζιερόπλοια κάνουν απλές προσεγγίσεις.

Τα οφέλη για την ελληνική οικονομία θα ήταν πολύ μεγαλύτερα αν οι εταιρείες επέλεγαν να χρησιμοποιήσουν λιμάνια της χώρας μας για home porting.

Αυτό δεν συμβαίνει για διάφορους λόγους, σχετικά με τους οποίους ζητούν:

1. Να παρουσιάσει η χώρα ένα σχέδιο και χρονοδιάγραμμα αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών

2. Να υπάρξει σταθερό πλαίσιο (νομικό – οικονομικό) για τη λειτουργία της κρουαζιέρας (π.χ. σταθερός τρόπος ελέγχου διαβατηρίων, ιδιαίτερα στα νησιά)

3. Να υπάρξει ένας μοναδικός κρατικός φορέας (οργανισμός) με τον οποίο θα συζητούν οι εταιρείες κρουαζιέρας για την επίλυση όλων των προβλημάτων τους, διότι σήμερα οι συζητήσεις γίνονται με 5 διαφορετικά υπουργεία.

4. Επειδή υπάρχει αύξηση της κρουαζιέρας είναι ανάγκη να καθιερωθούν χρονοθυρίδες (slots) ειδικότερα στα λιμάνια που υπάρχει ζήτηση (όπως Σαντορίνη – Μύκονος – Ρόδος κ.λπ.)”

 

Δημήτρης Μανιάτης

τ. Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Τουριστικός πράκτορας