Βαλιώτης: “Eμείς υπογράφουμε ένα «άλλου τύπου» μνημόνιο”

0

Η ομιλία του δήμαρχου Σπάρτης μετά τη σύναψη συμφώνου εργασίας με τον κινεζικό δήμο Nanjing:

“Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητοί προσκεκλημένοι από την Nanjing,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη πόλη μας.

Η παρουσία σας στη Σπάρτη αποτελεί την καλύτερη απόδειξη των ιδιαίτερα εποικοδομητικών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο Δήμων αλλά και των σημαντικών προοπτικών περαιτέρω ανάπτυξης τους για το κοινό καλό των δημοτών μας.

Από την αρχή της θητείας μας, ως Δημοτική Αρχή, βάλαμε το θέμα της εξωστρέφειας ψηλά στις προτεραιότητες της διοίκησης του Δήμου Σπάρτης και φυσικά ψηλά στην ατζέντα της πόλης. Ακολουθήσαμε μια πολύ μεθοδική πολιτική βασισμένη σε αυτό το όραμα και δουλεύοντας πολύ συστηματικά και σκληρά καταφέραμε να έχουμε αποτελέσματα.

Η επικοινωνία των δυο πόλεων ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016, όταν επισκέφθηκα μαζί με την Δημοτική Σύμβουλο την κ. Μακρυσοπούλου την Nanjing, στα πλαίσια διεθνούς συνεδρίου αρχαίων πόλεων.

Η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τη Σπάρτη από τη Nanjing δεν στάθηκε εμπόδιο στο να ξεκινήσει η συνεργασία των δύο αυτών πόλεων κάτω από τις καλύτερες προϋποθέσεις και  να βρεθούν  τα σημεία εκείνα, που τις ενώνουν.

Σπάρτη και Νανζίν είναι δύο πόλεις με πολυπολιτισμική ταυτότητα και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.
Με ιστορία αιώνων που αποτυπώνεται όχι μόνο «στην ψυχή» των πόλεων μας, αλλά και στα μνημεία που μπορεί και σήμερα να θαυμάσει ο επισκέπτης.
Δυο περιοχές με φυσικό κάλος, ιδιαίτερη γαστρονομία και δυνατότητα να προσφέρουν πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες στον επισκέπτη.
Σπάρτη  και Νανζιν ενώνουν  τις δυνάμεις  τους  για να στηρίξουν και να υλοποιήσουν μια κοινή στρατηγική για το καλό των δημοτών και των δύο πόλεων.
Σπάρτη  και Νανζίν  συγκροτούν στην ουσία μια «συμμαχία»  με σκοπό την ενίσχυση της φιλίας , της συνεργασίας και των ανταλλαγών.

Σε μια περίοδο που η πορεία της χώρας και της κοινωνίας προδιαγράφτηκε από τα Μνημόνια, εμείς σήμερα υπογράφουμε ένα «άλλου τύπου» Μνημόνιο που στοχεύει στην ανάπτυξη του τόπου μας και αποδεικνύει τον αναπτυξιακό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ΟΤΑ για την τόνωση της τοπικής οικονομίας και την δημιουργία συνθηκών τοπικής ανάπτυξης.                                                                                        Με το δικό μας Μνημόνιο Συνεργασίας στοχεύουμε στα εξής πεδία                                   

 Στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό                                                                               Στην Εκπαίδευση                                                                                                       Στη γεωργία, με την προβολή των άριστων ποιοτικά τοπικών προϊόντων                 Στην Οικονομία και το Εμπόριο

Η Σπάρτη, διαθέτοντας ένα τεράστιο ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα μπορεί να αποτελέσει, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη παγκόσμιων επιχειρηματικών συνεργασιών και επενδύσεων και εμείς ως Δημοτική αρχή, προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.

Ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω προβολή της Σπάρτης στην κολοσσιαία αγορά της Κίνας και την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας, πραγματοποιήθηκε σήμερα με την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας.

Για την υλοποίηση των στόχων, του συμφώνου συνεργασίας θα οριστούν πρόσωπα και από τους δύο Δήμους, που θα συντονίζουν την υλοποίηση  των σχεδίων, στο πλαίσιο της συνεργασίας.

Κλείνοντας καλωσορίζω και πάλι την αποστολή της Νανζίν στη Σπάρτη.
Κάναμε την αρχή και είμαι σίγουρος ότι έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε από δω και πέρα.

Είμαι βέβαιος ότι η σχέση των δύο πόλεων θα εξελιχθεί σε στενή συγγένεια προς όφελος των κατοίκων και των δυο περιοχών.

Σας ευχαριστώ.”